Hoofdpijn

Met zijn vele verschijningsvormen is hoofdpijn ook een behandelindicatie voor de Orofaciaal Fysiotherapeut. De meest voor de hand liggende is de hoofdpijn die ontstaan op basis van klachten in en rond het kaakgewricht.

Hoofdpijn vormen

Bij hoofdpijn speelt het ruggenmerg, dat zich bevindt ter hoogte van de bovenste drie nekwervels, een belangrijke rol. In het ruggenmerg van dat gebied vinden schakelingen plaats waardoor klachten van het kaakgewricht ook hoofdpijn kunnen geven.

Kenmerkend voor deze klachtencombinatie is dat er in het hoge nekgebied ter hoogte van de  wervels verhoogde spierspanning lokaal maar ook verminderde bewegelijkheid (bv achter om kijken in het verkeer) kan optreden.

Deze verschijnselen worden ook vastgesteld bij Spierspanningshoofdpijn, Cervicogene hoofdpijn en Migraine. Ook hierbij vinden er in het ruggenmerg schakelingen plaats tussen hoofdregio’s en de hoge nekwervelkolom waardoor er klachten ontstaan op meerdere plekken in het hoofd, hals en  nekgebied.

Het werkterrein van de Orofaciaal Fysiotherapeut is het hoofd/hals gebied. Bij de behandeling van de klachten wordt er dan ook gebruik gemaakt van deze schakelingen om vermindering van klachten te bewerk stellige. Het losmaken van de nekwervels door spierspanning te verminderen en de bewegelijkheid te vergroten doet dan ook de mate en keren van voorkomen van migraine,  spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn afnemen.