Tinnitus

 

tinnitus

Tinnitus ook oorsuizen genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid, zonder dat er in de omgeving een geluidsbron aan te wijzen is. Tinnitus kan variëren van piep-, sis-, fluit-, brom- of ruistonen in een of beide oren. Meestal wordt het geluid vooral waargenomen wanneer er geen of weinig omgevingsgeluid is.

Tinnitus is een klacht die zeer storend is zeker als het niet lukt om zelf de intensiteit van de toon te verdringen of  te verminderen door op andere zaken te focussen. Je raakt gespannen door de constante geluidsprikkeling en dit kan weer leiden weer tot spanningstoename in algemene zin maar ook lokaal in het hoofd/hals gebied. Als dit gebeurd gaan klachten elkaar versterken. De spanning wordt omgezet in spierspanning daardoor verslechterd de doorbloeding van de spieren en dat geeft een vermoeid gevoel in de nekspieren. Het bewegen van de nek gaat moeizamer en dat is weer een opmaat voor toename van de spanning en het je irriteren aan het oorsuizen/ piepen.

Orofaciaal Fysiotherapie kan de spierspanning verminderen en de beweeglijkheid van de nek normaliseren en daarmee de overgevoeligheid verminderen waardoor het de tinnitus minder prominent aanwezig is of als minder heftig ervaren wordt.